Vijesti

Usavršavanje u SEM tehnici

Dr. sc. Ivna Kavre Piltaver je od 7. rujna do 23. listopada boravila u Ljubljani (Slovenija) zbog usavršavanja na SEM tehnici (Scanning Electron Microscope, Pretražni elektronski mikroskop). U tom razdoblju se upoznala s radom u mikroskopskim laboratorijima na različitim fakultetima i institutima.



Najdulje vrijeme je boravila na Institutu Jozef Štefan, gdje se osposobljavala prvenstveno za rad na SEM mikroskopu kao i za pripremu i analizu uzoraka za SEM i TEM mikroskop.
Na Fakultetu za biotehnologiju – odjel za biologiju/zoologija su je usmjerili u pripremu bioloških uzoraka: insekata, ljudskog tkiva i sličnih uzoraka gdje je glavni problem prisutnost vode u uzorku. Na Institutu za mikrobiologiju i imunologiju susrela se sa svakidašnjom primjenom SEM i TEM mikroskopa u dijagnozi. Za vrijeme trajanja usavršavanja posjetila je i Laboratorij za materijale u Ajdovščini, Sveučilište u Novoj Gorici gdje se upoznala s načinom pripreme i analize uzoraka tankih filmova. Također je posjetila i Institut za kovinske materijale i tehnologiju u Ljubljani.
 

   

SEM slika oka muhe pripremljene CPD metodom (Critical Point Dryer)

 

 SEM slika antene tigrastog komarca osušenog na zraku (Air dried)

 

SEM slika volframove niti - izvor elektrona na termalnom SEM mikroskopu