O projektu


Projekt Stjecanje Istraživačke i Znanstvene Izvrsnosti u Funkcionalizaciji biomedicinskih materijala, SIZIF

Nositelj projekta: Sveučilište u Rijeci, Trg braće Mažuranića 10, 51000 Rijeka, Javna visokoobrazovna ustanova, OIB: 64218323816 (Korisnik);

Partneri: Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Donje Svetice 38, 10000 Zagreb, Hrvatska (Posredničko tijelo razine 1 - PT1) i Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Organizacijska jedinica za upravljanje strukturnim instrumentima, Radnička cesta 37b, 10000 Zagreb, Hrvatska (Posredničko tijelo razine 2 - PT2);

Ukupna vrijednost projekta iznosi 937.245,03 kuna, a EU udio u financiranju projekta iznosi 665.069,07 kuna (bespovratna sredstva).

Razdoblje provedbe projekta: od 30. 06. 2015. i traje 15 mjeseci;

Kontakt osoba za više informacija: Prof. dr. sc. Mladen Petravić, Predstojnik Centra za mikro i nano znanosti i tehnologije Sveučilišta u Rijeci, Broj telefona: +385 51 584 622, Broj telefaksa: +385 51 584 649, Email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Cilj projekta Stjecanje Istraživačke i Znanstvene Izvrsnosti u Funkcionalizaciji biomedicinskih materijala (SIZIF) je jačanje eksperimentalne i znanstvene izvrsnosti te međunarodnog umrežavanja mladih znanstvenika kroz relevantno i konkurentno znanstveno istraživanje na novoj istraživačkoj opremi. U sklopu projekta će se troje poslijedoktoranada, pod vodstvom mentora i projektnog tima, osposobiti za samostalnu provedbu istraživanja vezanog uz primjenu nanoznanosti na funkcionalizaciju biomedicinskih materijala, uz uporabu sofisticiranih tehnika za narastanje, modifikaciju i analizu uzoraka. Znanstvena komponenta projekta važna je za stvaranje antikorozivnih i biokompatibilnih svojstva materijala koji se koriste u ortopedskim implantatima i stentovima ili ortodontskim aparatima, bez prisutnosti alergenskih ili toksičnih komponenti.

Ciljna skupina projekta SIZIF su poslijedoktorandi iz područja eksperimentalne fizike, a cilj projekta je trostruk:
i) uvesti mlade znanstvenike u relevantna i konkurentna znanstvena istraživanja kroz aktivno sudjelovanje u znanstvenom projektu s izrazitom primjenom u funkcionalizaciji materijala na nanoskali u biomedicinske svrhe, što će im pomoći u pokretanju samostalne karijere i stjecanju iskustava u vođenju samostalnih istraživanja;

ii) omogućiti im obuku i rad na vrhunskoj znanstvenoj opremi u našim laboratorijima u Rijeci u svrhu razvoja i jačanja njihovih istraživačkih kompetencija;

iii) omogućiti im višetjedni boravak u sličnim laboratorijima u Europi i rad na sličnoj ili istoj opremi i na komplementarnim projektima, te prezentaciju rezultata na znanstvenim skupovima u svrhu stjecanja eksperimentalnih iskustva na istoj ili sličnoj opremi i upoznavanja sa širokim primjenama te opreme, kao i za umrežavanje sa znanstvenicima i istraživačkim i obrazovnim ustanovama u Hrvatskoj i Europi.

Ostvarenjem ciljeva projekta zadržat ćemo poslijedoktorande uključene u ovaj projekt u našim laboratorijima kroz koje će nadalje razvijati svoje istraživačke kompetencije i umrežavanje na domaćoj i europskoj razini, te voditi ključnu ulogu u radu naših laboratorija za koji će se osposobiti kroz ovaj projekt.
Osim toga, poslijedoktorandi će se tijekom istraživanja upoznati s prednostima rada u multidisciplinarnom i međunarodnom okruženju i mogućnostima povezivanja temeljnih istraživanja s konkretnim problemima povezanim s primjenama materijala u biomedicini. Na taj će način otvoriti mogućnosti kolaborativnih projekata s  poslovnim sektorom i industrijom povezanom s biomedicinskim istraživanjima i doprinositi konkurentnosti istraživačke aktivnosti u široj društvenoj zajednici, pa tako i sveukupne konkurentnosti industrijskoga sektora u Hrvatskoj.